Metaverse Ne Anlam İfade Ediyor?

Metaverse , gerçek evrenin ötesinde bir evren anlamına gelir. Bu evren,insana fiziki bir eylem göstermeden sanal gerçeklik cihazlarıyla zihinsel olarak kendini dahil hissettiği algısal bir evrendir. Metaverse, yeni sanal kamusal alanlar oluşturmayı ve bu alanları herkesin erişimine sunmayı hedefler.

Metaverse kavramı ilk kez 1992 yılında Neal Stephenson’ın yayınladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de kurgusal bir evren olarak dile getirildi.Ortaya atıldığı ilk dönemlerde bu kavram aşırı spekülatif ve abartılı olarak nitelendirilsede günümüzde web 3.0 ‘ ın ilerleyişiyle yakın bir gelecekte tümüyle hayatımıza girebilir.Facebook, Microsoft, Oculus gibi teknoloji devlerinin yanı sıra çeşitli devletler, sanat organizasyonları, üniversiteler, oyun platformları bu evrene dahil olmakta , geliştirmekte. Çünkü bu evren herkesin değişiklikler yapmasını özgür kılmakta. Örneğin Justin Bieber, Travis Scott, Ariana Grande bu evren üzerinde çeşitli platformları kullanarak konserler verdi ve bu konserde milyonlarca insan aynı anda sanal avatarlarıyla yer aldı. Evet, milyonlarca insan aynı anda tek bir konserde. Peki bu nasıl gerçekleşti, Metaverse mekanları nasıl kurulur, nasıl geliştirilir?

Öncelikle şunu anlamamızda fayda var. Metaverse, gerçek evrenin sanal bir yansıması. Yani gerçek evrende var olan yaşamın büyük çoğunluğu bu evrende de yer alıyor. Örneğin büyük bir arsanız var. Bu arsaya bir konser salonu, stadyum, hastane ve toplu konut yapmak istiyorsunuz. Çeşitli evrak işlerini tamamladıktan sonra mimar ve mühendislere ulaşır, gerekli tasarım ve hesaplamaları yaptırırsınız. Metaverse’ de de aynı şekilde sanal toprak parçaları alabilirsiniz. Ardından tasarımcılara mekan tasarımları yaptırırsınız. Bu tasarımların gerçek evren tasarımlarından farkıysa tamamen sanal ortamda gerçekleştirilmesi. Çeşitli programlar aracılığıyla yaptığınız modellemeleri ( Revit, 3ds, Rhino, Sketchup vb. ) sanal evrene olanak sağlayan programlar ( Unreal Engine vb. ) yardımıyla dönüştürerek Metaverse’ e hazır hale getirirsiniz. Ardından yapmanız gereken tek şey sanal toprağınızın üzerine bu mekanı yerleştirmek. Yani kısaca özetlemek gerekirse Metaverse meslek, eğitim durumu ya da yaş farketmeksizin tasarımla ilgilenen herkese tasarımlarını gerçekleştirebilme imkanı sunuyor.

Bu evren sanal bir yansıma demiştik. Tabi bu yansımanın evrenin ötesinde çeşitli getirileri oluyor. Bir tasarımı herhangi bir fiziki hesaplamaya ihtiyaç duymaksızın, yönetmeliklere kulak asmaksızın tamamlayabiliyorsunuz. Yani evet, bu evrende 10 km yüksekliğinde binalar, gün ışığı almayan konutlar, şırınga şeklinde hastaneler yapmak mümkün. Tabi biz yine de şırınga şeklinde hastaneler yapmayalım. Peki insanlar bu dünyaya nasıl dahil oluyor?

Sanırım Metaverse ile ilgili cevaplanması en kolay soru bu. Çünkü elimizde çok güzel bir örnek var. Bilgisayar oyunları. Hepimiz telefonumuzda, bilgisayarımızda ya da konsollarımızda oyunlar oynamışızdır. gerçek dünyada oynadığımız oyunların sanal bir yansıması olan bu oyunlar aslınsa sanal birer evren yaratmakta. Örneğin bir açık Dünya haritasına sahip olan GTA, size bu evreni sunmakla kalmayıp oyun karakterinin özelliklerini değiştirme imkanı sağlar. Ya da bir savaş oyunu olan COD, sizi yıllar öncesine götürerek farklı bir zaman diliminde yaşama fırsatı verir. Metaverse, bunların tümünü tek bir evrende yapabilmek gibi. Günümüz teknolojisiyle bir VR gözlük yardımıyla bu evrene giriş yapabilir, konserlere katılabilir, sahilde koşuya çıkabilir, okulunuza gidebilirsiniz. Yani tıpkı yanı anda milyonlarca insanın çoklu oyunculu şekilde PUBG oyununu oynadığı gibi siz de Justin Bieber konserine dahil olabilirsiniz. Üstelik de tıpkı sizin gibi görünen sanal yansımanız olan avatarlarınızla. Ya da kim bilir belki de avatarınızı bir şırıngaya benzetirsiniz, Justin Bieber da olabilsiniz, miyonlarca yıl önce yaşamış bir dinazor da… Kısacası Metaverse istediğiniz zamanda, istediğiniz görünüşte, istediğiniz yerde olabileceğiniz sanal bir evren.