NFT Nedir?

Blockchain, kripto, NFT ve Metaverse. Geleceğin kurgulaşını bu dört temel kavram çevresinde ele alabiliriz. Bu kavramlar aynı zamanda birbirlerini kronolojik sırayla takip eden kavramlardır. Blockchain ağı ilk olarak 1991 senesinde Stuart Haber ve W. Scott Stornetta’nın hesaplama açısından kullanışlı bir çözüm ile dijital belgelerin zaman damgası ile kurcalanamaz veya geriye dönük olarak değiştirilememesi fikriyle ortaya çıkmıştır. Devamında 2009 senesinde Satoshi Nakamoto tarafından ilk Bitcoin bloğunun çıkarılmasıyla birlikte blockchain ağı dijital bir para birimi ( Aslında buna maddi bir değeri olan dijital varlık demek daha doğru olacaktır.) olarak karşımıza çıktı.

NFT ve Metaverse kavramlarıysa birbirileriyle bağlantılı olmasına rağmen NFT olarak isimlendirilen dijital varlıkları blockchain ve kripto kavramlarıyla birlikte ele almak gerekir. Çünkü NFT temelinde değiştirilemeyen dijital bir imzaya sahiptir ve geriye dönük bir işlemde bulunulamaz. Bu özelliğiyle kriptolardan farklı olarak görülebilen fakat fiziki olarak ele alınamayan dijital varlıktır. Sadeleştirilmiş haliyle NFT, dijital sanat eseri olarak tanımlanabilir. Kafada canlandırmanın daha kolay olması için bir örnek üzerinden ilerleyelim. Örneğin bir ressamsınız ve kendinize ait olan tablonuz var. Bu tablo gerçek dünyadaki bir sanat eseridir. Fiziki olarak ele alabilirsiniz. Aynı zamanda da bu tablonun üzerinde bir imzanız bulunur. Sonrasıda önünüzde iki seçenek vardır. Bu tabloyu satışa sunabilir ya da herhangi bir maddi getiri beklemeksizin sergileyebilirsiniz. Eğer satışa sunarsanız tablonun kullanımın hakkaları satış yapılan alıcıya geçer fakat tablonuz üzerindeki imzanız silinmez. Alıcı tekrar bir satış gerçekleştirirse haklar tekrar transfer olur. Yine de imzanız tablonun üzerinde kalmaya devam eder. NFT de tıpkı bu mantıkla ilerler. Bu sefer elinizde bilgisayar ortamında hazırladığınız bir illüstrasyon olduğunu düşünelim. Siz bu görselin herhangi bir yerine imzanızı işleseniz bile dijital ortamdaki bu imza kaldırılabilir. Bu aşamadan sonra çalışmanın size ait bir hakkı bulunmaz. Fakat bu çalışmanızı NFT dosyası haline getirirseniz size harf ve rakamlardan oluşan bir dijital kimlik verilir. Dijital kimliğiniiz aynı zamanda çalışmanıza işlenir. Bu dijital kimlik silinemez ya da değiştirilemez. Yani eğer ki siz çalışmanızın satışını yaparsanız gerçek hayattaki gibi dijital imzanız var olmaya devam eder.

NFT Dosyası Nasıl Hazırlanır?

Bir NFT dosyası hazırlamak için yapmanız gereken tek şey ortaya bir çalışma çıkarmak. Dijital ortamda üreteceğiniz bir resim, 3 boyutlu model ya da video gibi dosyalar NFT hailne gelmek için uygundur. Aynı zamanda fiziki üretimlerinizi de dijital ortama aktararak NFT dosyasına çevirebilirizsiniz. NFT dosyaları aşağıdaki formatlarda hazırlanabilir:

  • JPG
  • PNG
  • GIF
  • SVG
  • MP4
  • WEBM
  • MP3
  • WAV
  • OGG
  • GLB
  • GLTF

Ayrıca yükleyeceğiniz dosyalar 100 MB altında olmalıdır.

NFT Nasıl Satışa Çıkarılır?

NFT dosyasını hazırladıktan sonra bu dosyayı belli NFT platformları üzerinden satışa sunabilirsiniz. Bu platformların en çok tercih edilenleri:

Örneğimizde Opensea üzerinden ilerleyeceğiz.https://opensea.io/ sitesine giriş yapıyoruz. Ardından kendimize bir profil oluşturmamız gerekiyor. Mail ve şifremizi kaydettikten sonra bir kripto para cüzdanı eklememiz gerekiyor. Bu noktada kripto para borsalarında bulunan cüzdanlarınızı kullanamazsınız. Kendinize bir soğuk cüzdan oluşturmalısınız. Zzaten sitede adımları gerçekleştirken kullanıcılara çeşitli seçenekler sunuluyor. Metamask cüzdanı üzerinden devam edelim. Metamask isimli uzantıyı Google sayfanıza ekliyorsunuz. Devamında işlemleri takip edip dijital kimliğinizi oluşturyorsunuz. Otomatik olarak gelecek adımlarla Metamask cüzdanınız ile Opensea hesabınız eşlenmiş oluyor.

Tüm bu işlemlerden sonra creat sekmesinden dosya yükleme sayfasına geçiliyor. Gerekli düzenlemeler yapılıyor ve NFT satışa hazır.

Önemli not: Kripto para ağı olarak iki seçeneğiniz bulunmakta. Ethereum ve Polygon. Ethereum ağını seçerseniz ilk satış için bir komisyon ödemelisiniz. Fakat Polygon ağında bir komisyon talebi yok. Tabi ethereum ağı çok daha güvenli bir ağ olacaktır.